Cum îți protejezi vederea când stai toată ziua cu ochii în ecrane
Opinia publică este că dacă te uiți prea mult la un ecran, îți vei strica ochii și, dacă nu ai suficient de multă grijă, vei orbi.
Dacă petreci prea mult timp în fața unui ecran, este posibil să te simți incomfortabil și să experimentezi sindromul viziunii digitale – un sindrom care descrie deranjul cauzat de monitoare – însă asta nu înseamnă că îți vei strica ochii.
„Toată lumea poate să aibă ochi forțați, ochi obosiți sau ceea ce se numește sindromul ochiului digital, care poate consta în vedere încețoșată, vedere dublă, greutate de concentrare și ochi uscați”, a explicat optometristul de la Vision Boutique, Dr. Ashley Setterberg.
Cel mai probabil petreci cel puțin două ore pe zi cu ochii într-un ecran. Majoritatea oamenilor se trezesc și își verifică telefonul. Cât mănâncă, poate mai verifică știrile de pe Facebook. În autobuz sau în metrou spre muncă, se mai uită puțin pe Instagram, să vadă cine și ce a postat. În funcție de job, stau sau nu stau în jur de opt ore în fața ecranului computerului. Noaptea înainte de culcare își mai verifică puțin telefonul.
Dacă vrei să reduci din oboseala resimțită la nivel ocular, există posibilitatea să porți ochelari cu filtru pentru lumina albastră. Experții medicali nu sunt convinși că aceștia funcționează, dar cert este că nici nu îți vor dăuna.
De asemenea, poți folosi regula 20-20-20, care presupun ca după fiecare 20 de minute de stat la computer, să iei o pauză de 20 de secunde în care să te uiți la un obiect aflat la 20 de picioare (6 metri) de tine.
Nu în ultimul rând, poți încerca să reduci nivelul de lumină albastră al telefonului și computerului. Unele telefoane au această opțiune la Setări, iar dacă nu poți folosi aplicații precum Iris, care este disponibilă pentru Android și iOS. În cazul ecranului computerului, poți folosi liniștit programul F.lux.